Топола – У циљу промоције квалитета вина која се данас производе у Шумадији, Удружење винара Шумадије је  2014. године организовало 1. Фестивал Шумадијских вина.  Захваљујући садржају фестивала, реакцијама посетилаца, али и амбицијама самих винара ова манифестација је постала традиционална. Сваке године у исто време, другог викенда у јуну, у Краљевој винарији подно Опленца, Фестивал Шумадијских вина гостима пружа јединствен ужитак, да на једном месту могу пробати врхунска бела, црвена, црна и розе вина произведена на простору читаве Шумадије.

Фото: ТопПрес

„Прошле године смо ову традицију прескочили због ковид инфекције али смо ове године се окупили седми пут у  Краљевој винарији, где смо нашим гостима представили најбоља вина са ове територије. Са поносом могу да кажем да је на оснивању овог Удружења било 13 винарија а данас имамо 35 чланова, винска прича у Тополи, Шумадији и Србији се шири, људи отварају нове винарије, саде винограде, ми ћемо бити подршка и осталима који желе да се упусте у ту причу. Окупили смо се са идејом да заштитимо географско порекло вина Шумадије то смо завршили са израдом елабората који је усвојен код Министарства. Сада радимо на промоцији, на побољшавању квалитета, на омасовљењу, наравно има тешких ситуација, градоносних облака али то је тако у сваком послу ми овоме приступамо са љубављу и жељом онда мора доћи и добро вино“, изјавио је за ТопПрес Веселин Деспотовић, председник Удружења винара Шумадије.

Веселин Деспотовић, председник Удружења винара Шумадије, фото: ТопПрес

Како Топола са правом носи епитет Српска Тоскана, онда не чуди зашто је у овој малој варошици овог викенда било тако пуно излагача вина и велики број гостију. Према речима председника Удружења вина са овог поднебља су другачија и управо због тога пију се широм света.

„Са нама је овде 22 винарије, неки су у фази сађења винограда, ово је Удружење винара Шумадије али примамо и произвођаче грожђа са заштићеним географским пореклом тако да је ово  дефинитивно најмасовнија манифестација у Србији овог типа када говоримо о регионалним Удружењима. Вина са овог поднебља су карактеристична по томе што захваљујући клими, традицији и  винској култури  која је вишевековна имамо могућност да производимо врхунска бела, црвена и розе вина. Вина која долазе из северних и јужних регија су на неки начин хендикепирана, Шумадија и још неке регије у Европи имају ту могућност да произведу врхунска вина свих профила. Зависно од винарије до винарије и стила, земљишта, примењене технологије како ће то на крају изгледати али је сигурно да оно што нам је дато од Бога и природе треба да искористимо и ту неће бити грешке“, каже Деспотовић.

Фото: ТопПрес

На седмом фестивалу Шумадијских вина своја вина представила је и винарија Роган из Липовца. Према речима власника винарије Драгана Рогана, овакве манифестације су изузетно значајне за винаре

„Сваке године наше учешће на фестивалу вина је све лепше и лепше, конкуренција је јака имамо много добрих вина, доста излагача, свака винарија овде има вина која имају Европски и светски квалитет. Ми имамо нови производ колико ја знам први у Србији, то је розе од 100 одсто Шираза, врло је лепо оцењен и поносни смо на њега, иначе имамо Шираз од 2019. и 2020. године који је изузетан и препоручујем га свима. Виногради се налазе у Липовцу, 15 хектара у једној парцели, од тога је шест хектара Шираза“, рекао је Драган Роган власник винарије.

Винарија Роган и ове године учествује на фестивалу вина, фото: ТопПрес

Поред ове винарије у селу Липовац налази се и винарија ДеЛена. Виногради се простиру на пет хектара осунчаних падина где се сваке године убира квалитетно грожђе које се преточи у врхунско вино.

„Од самог почетка смо чланови Удружења и самим тим излагачи, ово је изузетно значајно за нас и уопште за развој вина и винарства. Имамо два бела вина, два црвена и једно розе које правимо од  Мерлоа и Траминца“, каже власник винарије ДеЛена Бранислав Аврамовић.

Власници винарије ДеЛена Бранислав Аврамовић и његова супруга, фото: ТопПрес

Он истиче да је за његова вина и квалитет који поседују кључна мала површина и мање серије производње, укупна производња годишње је око 10.000 литара.

Колико је овај фестивал значајан за винаре, исто толико је битан и за локалну самоуправу, што нам је и потврдила заменица председника општине Топола Јасна Вуковић.

Велики број гостију и љубитеља вина на седмом фестивалу Шумадијских вина, међу познатим званицама и принц Михаило, фото: ТопПрес

„Фестивал је веома важан за Тополу пре свега што је Топола туристичко место и има амбиције да постане туристичко место још више, оваквим и сличним фестивалима дозваћемо госте. Драго нам је да је данас оволики број гостију овде поготово зато што прошле године нисмо могли због Ковида да га одржимо“, казала је Вуковић.

У склопу Шумадијског фестивала  овог викенда у Тополи је одржана и изложба ликовних радова под називом „Уметност и вино“ аутора  Небојше Савовића.

ТопПрес

Фестивал посетила и принцеза Љубица са кћерком Наталијом, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес