За лечење код приватника просечно 300 евра годишње

За лечење код приватника просечно 300 евра годишње

Процена је да грађани Србије годишње у просеку потроше на лечење у приватним здравственим установама око 300 евра, каже директор Сектора за здравствено осигурање „Уника осигурања“ Жељко Јовић. Додаје да уз допунско здравствено осигурање од 25 евра месечно грађани себи могу обезбедити неколико хиљада евра покрића за лечење током године.

Жељко Јовић је, након панела „Здравство – да ли је најефикаснији систем и најекономичнији“ на „Копаоник бизнис форуму“, рекао да „Уника“ својим осигураницима обезбеђује да равноправно користе, у зависности од потреба и жеља, приватни или државни здравствени сектор.

Држава је, како каже, урадила доста што се тиче инфраструктурних улагања, али да и даље постоје листе чекања.

„Према јавно доступним подацима на листама чекања за дијагностику и операције је око 72.000 грађана. Мислим да добровољно здравствено осигурање може да допринесе да се листе чекања смање“, нагласио је Јовић.

Подсећа да је и држава препознала бенефите допунског здравственог осигурања и да је једина у региону обезбедила да се од примања грађана одреди један неопорезиви део које ће компаније издвајати за допунско здравствено осигурање или за пензионо осигурање.

„У овом тренутку од 1. фебруара тај износ је око 5.800 динара. На месечном нивоу то је велики износ који може да се инвестира у допунско здравствено осигурање“, појаснио је Јовић.

Додаје да грађани још увек нису довољно информисани о добробити свега што нуди допунско здравствено осигурање.

„Мислим да се у претходних шест година показало да је ова врста здравственог осигурања неопходна и да ће подићи степен здравствене заштите и бриге о грађанима Србије на један виши ниво“, додао је он.

Допунско здравствено осигурање могу користити и странци који имају пријављен боравак у Србији. На њима је, каже Јовић, само да изаберу који производ и пакет услуга им највише одговара.

Нови Закон о здравственој заштити у скупштинској процедури

Подсећа да је нови Закон о здравственој заштити у скупштинској процедури у коме су надлежни предвидели да се допунско здравствено осигурање више приближи грађанима Србије.

„Нови закон предвиђа и могућност онлајн продаје допунског здравственог осигурања, где ће грађани једноставним приступом на одређеним сајтовима имати могућност да сагледају производе који су за њих интересантни да на основу различитих калкулатора израчунају премију“, истакао је Јовић.

Додаје да је важно да се у наредном периоду повећа видљивост допунског здравственог осигурања на тржишту Србије и да се приближи грађанима.

Клијенти „Уника осигурања“, уз подршку доктора из „MedUNIQA“ контакт центра који је доступан 24 сата , седам дана у недељи, прегледе могу да закажу за један, а компликованију дијагностику за најввише три дана.

„Наше стратешко опредељење је да досегнемо до сваког места и сваког корисника. Кроз нашу највећу мрежу у земљи грана се чак 700 специјалистичких ординација, поликлиника, домова здравља и болница широм Србије. Наши клијенти, осим термина и лекара, могу да одаберу и установе у свом непосредном окружењу и да у свваком тренутку буду потпуно уверени да ће добити здравствену негу“, закључио је Јовић.

Здравствени систем Србије је у 2018. години напредовао за два места и рангирао се на 18. позицији међу 35 система држава Старог континента, према резултатима Европског здравственог потрошачког индекса.

Један од најзапаженијих резултата био је активан рад на листама чекања за операције или различите врсте снимања и дијагностике у државним болницама широм земље, према саопштењу Уника осигурања.

Један од начина за још ефикаснији систем и брже укидање листа чекања је јачање приватног здравственог осигурања – један је од закључака учесника панела „Здравствена заштита: Најефикаснији систем је и најисплативији“, који је одржан у оквиру „Копаоник бизнис форума“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI