Кисић: Још пет особа преминуло, укупно 28 жртава корона вируса, сутра састанак кризних штабова о даљем спречавању епидемије

Кисић: Још пет особа преминуло, укупно 28 жртава корона вируса, сутра састанак кризних штабова о даљем спречавању епидемије

Још пет особа преминуло је од корона вируса , саопштено је данас на конференцији у Влади Србије.

У Републици Србији је до 15 часова 01. априла 2020. године регистровано укупно 1.060 потврђених случајева ЦОВИД 19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 810 особа од којих је 160 позитивно и 650 негативно на нови корона вирус.

До 15 часова, 01. априла 2020.године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 4371 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

Како је рекла докторка Дарија Кисић, најавила је да ће наредних дана још интензивније радити тестирања на вирус.

– Са циљем да што пре спречимо даље ширење болести. Међутим, бројеви нам неумољиво показују где смо и колико смо допринели да се болест несметано шири. Сутра ћемо имати и заједничке састанке кризних штабова, да видимо да ли постоји могућност да још више омогућимо превенцију. Какве год биле мере, не можемо да успемо ако свако не предузме одговорну улогу – рекла је докторка Кисић.

Према њеним речима, хоспитализовано је 648 пацијената, тестирано је 4371 особа.

– Сви преминули су били мушког пола, просечно 61,2 године. Дистрибуција смртних исхода је 21 мушкарац и седам жена. Укупан морталитет је 2,64 одсто. На респиратору су 72 пацијента: 10 у Инфективној клиници КЦС, 9 на Пулмологији КЦС је , 6 КЦ Војводина , 1 КЦ Ниш, 12 Стара хирургија КЦ Ниш, 9 КЦ Крагујевац , 15 КБЦ Драгиша Мишовић, 10 КБЦ Земун – рекла је докторка.

Ниједан регион Србије није поштеђен, додала је докторка Кисић.

– Све информације које се добијају на нивоу локалних самоуправа су од колега и они су почетни извор инбформација. Циљ нам је да синхронизовано ширимо информације. Никоме није забрањено да се информације преносе, али сада делујемо као један тим и да свако добије одмах информацију. Није ово ситуација и време за ексклузивитет. Циљ је правовремено и поуздано информисање – казала је Кисић Тепавчевић.

Кон: Ограничење кретања – регулисана законом

Према речима доктора Кона, у случајевима епидемија и природних катастрофа неопходно је ограничавање кретање, попут овог које је сада на снази.

– То је регулисано законом. Не може да се упореди и да се очекује да ће то у оквиру тражења права на слободу наићи на успех. Према томе, ово је нешто што се спроводи у циљу заштите здравља укупног станивништва Србије – рекао је он.

О тестовима: Повећава се полако…

Говорећи о повратницима у земљу, и о процедури њихове контроле, Кон је рекао да им се мери температура и узима брис, након чега се шаљу у самоизолацију.

– Што се тиче тестирања, то зависи од вирусолога, од капацитета лабораторија, то ће се решити. Повећава се полако тестирање, доћи ће до тог броја, али то не иде једноставно, треба логистика да подржи – рекао је он.

Бројеви су сами по себи порука

Докторка Кисић је констатовала да бројеви који говоре о повећању заражених „сами по себи“ представљају поруку.

На конференцији за медије лекари су констатовали и да су све мере које држава предузима имају само у цљи јавно здравље. Порука грађанима, за њих, јесте да буду солидарни и одговорни: да сачувају себе, и оне које воле, и здравствени систем.

Иначе, данас је 26. дан од када је у Србији забележен први случај корона вируса. Први српски пацијент, привредник из Војводине, опоравио се и пре неколико дана је пуштен из болнице.

О зараженим медицинским радницима

Докторка Кисић говорила и о броју заражених медицинских радника.

– Тачан број не могу да кажем, али као што знате известан број здравствених радника јесте оболео. Оно што је приоритет је да се одмах препознају сви радници који су били изложени и који су потенцијални преносиоци. До сада није било преношења са доктора на пацијента и то је важно да напоменемо – каже Кисић.

– За болницу у Ћуприји немам шта да вам кажем. Такође, јако лепо што постављате таква питања јер препознајете какав ризик представљао соба која је дошла из неке земље. Не тако давно, то нам је био основни фокус када нисмо били зона са локалном трансмисијом. Сада се то мења, у зависности од епидемиолошке ситуације – додаје Кисић

Тестирање људи из иностранства

– Проблема имамо и јасно је да ако постоји проблем, помињали смо га неколико пута везано за пригушење пријема нових тестирања, они су могли бити пуштени кад је промењен протокол. Задесила их је та судбина која може да се стави и нама на терет ако мислите да је тако најбоље, али боље не знамо и боље не може. Тестова има колико год хоћете – каже Кон.

– Саосећамо се са људима чији је степен комфора био нарушен али напомњем да нам је здравље нације главни циљ – додаје Кисић.

– Тестирање људи који долазе из иностранства показало се да се у групама појединачно отркивају позитивини. Показало је да је било корисно. Нисмо могли другачије због прилива. Тек на трећем месту приоритета је тестирање путника у међународном саобраћају у овом тренутку. Све скупа, ја не знам више, имам утисак да многи дају свој максимум, има и оних који се „шлепају“ али их је много мање. Све што апелујемо и све мере које се спроведе, спроводе се само због десетак одсто оних који не желе да сарађују. У оваквим ситуацији, они представљају велики проблем – кеже Кон.

Заштита приватности преминулих

– Нажалост, у броју једне од особа јесте и Блажић. Међутим, да, наравно да је урађена анализа и да наравно да су познати резултати али морамо да поштујемо право на поверљивост података и заштиту појединца, тако да трудница која је била позитивна на корона вирус заслужује да има приватност. Нама је битно да су све мере предострожности код сваког пацијента буду спроведене да се инфекција не прошири. То је суштина откривање особа заражених – објаснила је Кисић.

„Све је на нама“

– Када су у питању предикције, да ми смо причали о теоретским моделима како могу изгледати криве, молим вас да схватимо да нисмо пасивни посматрачи, ми директно утичемо на изглед те криве. Да ли је могло горе? Да, могло је. Да ли су могли да се спрече смртни исходи? Да, могли су. Све је на нама – каже Кисић.

– То је оно што сам говорио, ако из дана у дан крене нагло да расте, то је свакако показатељ погоршања ситуације. Сутра излазимо из 4. недеље и предикције не могу да буду као да ништа нисмо радили, не можемо да знамо колико смо успели да успоримо. Оно што се показује до сада, показује да нисмо успели да зауставимо и добро успоримо ту криву. Колко ће бити оболелих зависи од вируса и фреквенције контаката. Ако контаката нема онда је то број нула и пада, не може да опстане вирус. Он живи у човеку, када једног разболи, или га убије или преживи. Да би вирус преживео, мора да прође на другог човека. Ако не прође, умире. То је суштина спречавања контаката – каже Кон.

Предикцију бисмо могли да урадимо када бисмо знали колики број неће поштовати мере, додала је Кисић.

Србија је увела оштре мере у борби против вируса: затворене су државне границе, забрањено кретање старијим од 65 година, уведен полицијски час који траје од 17 сати до 5 сати ујутру (викендом од 15 сати). Затворени су паркови, а најављено је „закључавање“ излетишта и шеталишта.

2.100 позива СОС центру до 17. марта

– Што се тиче националне СОС клинике, немамо статистику, од 17. марта забележено је 2. 100 позива, нисмо успели да измеримо у ком периоду, што ће нам бити потребно. Статистике нису рађене нити сада имамо услова. Линија постоји да они појединци који не могу да толеришу страх од реалних инфорамција добија и професионалну помоћ. То је суштина – каже Ивана Сташевић Карличић водилац Центра за подршку, додајући да је здравствени систем ту да санира проблем који имају појединци.

Кисић је питала колегиницу на који начин се може прочитати да и поред препорука постоје особе које свесно не поштују.

– Ради се о неодговорности, несолидарности и недисциплини. Навешћу друштва где се препоруке о социјалном дистанцирају, Јужна Кореја, где се ради без мера владе, а имамо и Србију где се мере пооштравају током времена јер стучни кругови еволуирају и извештавају владу шта се поштује. Мере нису донете ад хок, резултат су мера и оног како су схваћене од стране становништва – каже Ивана Сташевић Карличић.

Србија је увела оштре мере у борби против вируса: затворене су државне границе, забрањено кретање старијим од 65 година, уведен полицијски час који траје од 17 сати до 5 сати ујутру (викендом од 15 сати). Затворени су паркови, а најављено је „закључавање“ излетишта и шеталишта.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

У циљу омогућавања брже и ефикасније комуникације грађана са надлежним епидемиолошким службама, Министарство здравља увело је додатних 20 бројева телефона за све информације о корона вирусу.

Министарство здравља отворило је још 10 додатних додатних бројева, а преко истог линка можете да дође и до бројева телефона свих домова здравља широм Србије.

Отворен је и јединствени контакт центар за Ковид 19 – 19819

ТопПрес/ Извор: Блиц

KOMENTARI