Законским изменама које ће бити утврђене на седници Владе Србије следећег четвртка и упућене Скупштини на разматрање и усвајање биће предложен прелазни период за нову, е-фискализацију од 1. новембра до 30. априла следеће године, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је на брифингу за медије објаснио да се шестомесечни прелазни период уводи на предлог привреде и да би он био довољан да сви привредници прихвате нови модел.

Мали је најавио још једну законску измену, а она прописује да неће бити потребе за дефискализацијом каса.

Очекује се да се предлози ових законских измена пред посланицима у Скупштини Србије нађу у првој недељи октобра.

Следећег понедељка у Привредној комори Србије биће одржан састанак са привредницима на коме ће се између осталог разговарати о субвенцијама привреди за примену закона а како је речено у данашњем разговору представника Министарства финансија са новинарима, садашња размишљања иду у том правцу да се субвенције дају пореским обвезницима директно.

Мали је истакао да је за њега као министра е-фискализација најважнији пројекат.

Рекао је да осим што је постојећи систем фискалних каса застарео он се показао и као неефикасан јер, како је навео, истраживања показују да скоро 50 одсто фискалних каса не шаље своје дневне рачуне у централу Пореске управе.

„Нови систем фискализације подразумева да постоји мали уређај, који је све време у онлајн комуникацији са Пореском управом, дакле комуницира с њом у реалном времену. Свака комуникација и свака трансакција која се дешава, се у реалном времену одсликава и на софтверу, односно серверу Пореске управе“, објаснио је министар Синиша Мали.

Истакао је да ће то помоћи и пореским инспекторима да могу лакше да утврде ко не издаје рачуне и знаће се где треба да се упути пореска контрола

Према његовим речима фискални уређај ће моћи да буде и мобилни телефон и таблет, важно је само да он буде сертификован од стране Пореске управе и повезан са њом.

Од е-фискализације, како је рекао, користи ће имати и потрошачи.

„Они ће бити највећи контролори тог система јер сваки рачун који се издаје имаће кју-ар (QR) код. Дакле ви у тренутку када скенирате кју-ар код телефоном или ако га добијете електронски, аутоматски вам систем каже о чему се ради, јер се осликава зелено ако је рачун исправан а црвено ако је рачун фејк“, нагласио је Мали и додао да исти сигнал има и Пореска управа.

Навео је да је искуство у свим земљама где је нови систем увођен, показало да су велики ослонац увођењу били мобилни оператери.

„Зато смо и ми имали састанке са Телекомом, Теленором и са А1 и они ће изаћи са својим понудама за привреду и обезбеђиваће неопходне елементе, принтере, фискалне рачуне, вај-фај конекцију и слично. Своје производе тржишту они ће понудити у октобру“, рекао је Мали.

Објаснио је да ће е-фискализација бити уштеда за привреду, јер неће бити годишњих сервиса каса, папира, сертификата уређаја, а и много је већа флексибилност нових уређаја

Министар је поновио да привреда неће имати никакав трошак око увођења новог фискалног система, а за покривање тих трошкова у буџету је обезбеђено шест милијарди динара.

Прва верзија начина на који ће држава да субвенционише оне који буду уводили нови систем, привредницима ће бити представљена у понедељак а како је појаснио Мали ове паре ће држава зарадити кроз бољу наплату за само пар месеци примене новог система, тако да то за њу неће бити трошак него инвестиција.

Објашњено је и да је рачуне могуће издавати и кад се интернет веза прекине.

Наиме, порески обвезници ће бити дужни да имају најмање један локални процесор фискалних рачуна по продајном објекту, који ће бележити и електронски потписивати све обављене трансакције до поновног успостављања интернет везе.

Овако ће бити решаван и проблем обвезника који послују у подручјима са слабијим интернет сигналом.

Мали је најавио и кампању приближавања грађанима и привреди е фискализације и навео да по билбордима већ постоји тизер назива „Чист рачун, дуга љубав“ из кога ће произаћи велика кампања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг