foto-profimediafoto-profimedia

Људи у Србији углавном нису ни свесни где све остављају матични и број личне карте и готово да не знају ништа о проблемима у које могу упасти због тога. Ако нисте опрезни са личним подацима, немојте да се изненадите ако вам на кућну адресу пристигну рачуни за разна дуговања, пријаве за утају пореза, или рачуни за робу и услуге које никад нисте користили.

Како кривични законик не познаје крађу идентитета као кривично дело, на сличне ситуације примењују се одредбе које се односе на фалсификовање исправа и преваре.

На основу Закона о заштити података о личности, грађани су дужни да оставе свој матични број једино уколико је то прописано законом, док у осталим случајевима имају право да то одбију.
Починиоци могу да злоупотребе вашу личну карту да отворе фирму

Због крађе података, живот преко ноћи може да вам се претвори у пакао. Ово најбоље знају Ј. Н. из Смедерева и Н.В.И. из Бечеја. И једном и другом је непознати „двојник“ злоупотребио лична документа, отворио на њих фирме, подигао кредите, куповао робу и наручивао услуге. А онда су почеле да стижу казне за царинске и друге прекршаје, чије вртоглаве износе несрећни људи нису могли да плате.

И Београђанин Ј.В. је имао лоше искуство када је, пре неколико година, изгубио торбицу с документима. Одмах је пријавио и добио нова, али грешком службеника податак се није нашао у централној полицијској бази. Проналазач докумената је почео да га задужује, отворио је фирму и почео да купује све и свашта, а ништа није плаћао, па ни порез. Ј.В. је ухапшен и провео је ускршње празнике у притвору, док се цела прича није разрешила.

Прибављање личне користи

Б.З. из Зрењанина тврди да је његов познаник искористио његов матични број да би телефоном склопио Уговор са једним мобилним оператером о коришћењу интернет пакета. За превару је сазнао тек када је примио позив од оператера.

Рачуни које је оператер потраживао, никада нису испостављени Б.З. на адресу на којој станује, али му је зато стигла опомена од извршитеља да ће му, уколико не плати дуг, пописати и запленити ствари, због чега је био принуђен да поднесе захтев за раскид уговора који никада није потписао.

Б.З. је против особе која се представила као он поднео кривичну пријаву. Мобилни оператер је у међувремену обуставио поступак принудног извршења.

Случај Б.З. није јединствен. Куповине уз помоћ украдених лични карата или података све су чешће. Преваранти најчешће узимају мобилне телефоне које или продају или користе. Вештије варалице с оператерима уговоре да им рачуне шаљу на адресу, која није наведена у личној карти, па жртве крађе идентитета први пут сазнају за превару тек кад им стигне допис од извршитеља.

Бирачки спискови

Важно је напоменути да се на основу матичног броја може утврдити датум и место рођења, старост, пол и регион где је особа рођена, те због тога треба да поведете рачуна где и коме тај број остављате. На основу њега било ко може да уђе у базу података грађанина у пореској управи или у бирачки списак, и злоупотреби их.

У Босини и Херцеговини догодио се случај у вези са променом бирачке опције за гласање у одсуству. Радило се о промени бирачке опције особи, на основу копије личне карте, без њеног знања. Особа која је то учинила кривично је процесуирана, а Агенција за заштиту личних података је спровела поступак према Централној изборној комисији БиХ, што је окончано пресудом Суда БиХ.

Према подацима МУП-а Србије, број људи који пријаве да им је неко украо и злоупотребио документа и даље је мали, и не прелази неколико случајева годишње. Али зато има доста оних који добровољно продају документа за 150 евра, а потом пријављују да су им она украдена.

ТопПрес/ Извор: Србија Данас, Н.Марјановић