Заменик директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да на Кризном штабу није донета никаква генерална одлука о затварању школа и преласку на онлајн наставу, као и да о томе није ни разговарано.

Кисић је тако одговорила на питање да ли се школе затварају од 1. новембра, с обзиром да се, на констатацију новинара, јављају родитељи ученика који су добили такво обавештење из појединих школа.

„Никаква таква генерална одлука није донета. Она зависи од епидемиолошке ситуације, како у самим школама, тако и на нивоу читаве Србије“, рекла је Кисић.

Истиче да је 1. новембар далеко и да Кризни штаб за тај период није могао да донесе одлуку.

Кисић каже да постоји комисија и радна група која прати епидемиолошку ситуацију у школама, а да се одлуке доносе не само на основу броја позитивних ученика, већ и на основу тога да ли се вирус шири у школској средини.

До сада се у школама, додаје, у 95 одсто случајево радило о спорадичним обољевањима и да су се ти ученици заразили ван школе.

Додаје да је само у четири ситуације дошло до ширења у оквиру одељења.

Маске обавезне у затвореном, на отвореном препорука

Кисић Тепавчевић је изјавила да је ношење маске обавезно у свим затвореним просторима, као и на отвореном када је немогуће одржати дистанцу од 1,5 метра.

Кисић Тепавчевић је истакла да је стручна препорука да се маске носе и на отвореном простору, наводећи да су многе земље такву меру увеле као обавезујућу,.

Разлика између обавезујуће мере и препоруке је у санкцијама, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да не можемо да победимо у борби са корона вирусом ако ћемо сваку меру процењивати по томе да ли ћемо бити кажњени.

„Стручни став је да би маске требало да се носе на отвореном, поготово у пешачким зонама где је велики број људи. Свесни смо да је немогуће све становнике у држави контролисати и да је таква врста контроле није технички изводљива. У земљама које су је увеле као обавезну показало се након две-три недеље да има ефекта“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да није фраза када се каже да свако има значајну улогу у борби против корона вируса и указала да је став СЗО да је ношење маски, физичка дистанца и забрана окупљања већег броја људи основа борбе против корона вируса.

Према њеним речима, у Европи хиљаде људи умире и процене су да би се око 300.000 живота спасило уколико би се проценат ношења маски повећала са садашњих 60 одсто на 95 одсто.

Кисић Тепавчевић је истакла да сада улазимо у период када се вирус највише шири и да нико не може да буде сигуран како ће на вирус да одреагује, те да за неког може бити фаталан и да је зато важно да се поштују мере.

У Србији је већ неколико дана више од 200 случајева заражених на дневном нивоу, да је у Хрватској више од 1.000, али истиче да то не треба да нам буде утеха, већ да треба наставити са одговорним понашањем.

Одговорно лице за мере у објектима са више од двоје запослених

Кисић Тепавчевић је рекла да обавеза да се у сваком услужном објекту одреди одговорно лице које контролише примену мера не односи и на мале киоске већ на објекте са више од двоје запослених.

Она је на конференцији за медије рекла да је то важна мера јер и савесним особама може да попусти пажња и да зато мора да буде лице које ће бити посебно за то задужено.

Истиче да, ипак, нагласак није на кажњавању већ на поштовану превентивних мера.

Када би сви носили маске никакве додатне мере нам не би биле потребне.

ТопПрес/ Извор: Танјуг