Лазаревац добија два постројења за прераду отпадних вода; Момировић: То је пројекат који није видљив као путеви, али је веома важан

Лазаревац добија два постројења за прераду отпадних вода; Момировић: То је пројекат који није видљив као путеви, али је веома важан

Лазаревац – Министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић састао се данас са председником општине Бојаном Стевићем са којим је пре свега разговарао о решавању проблема екологије у Лазаревцу кроз пројекат ,,Чиста Србија“, који ће почети управо у овој општини. Планирана је изградња два постројења за прераду отпадних вода чија је инвестициона вредност 40 милиона евра.

,,За два месеца, у јуну, почињемо са радовима на изградњи комуналне мреже у дужини од 75 километара у селима Шопићи  и Велики Црљени, и на два постројења за пречишћавање отпадних вода укупне вредности 40,46 милиона еура“ рекао је Момировић и уз то, најавио и реализацију дуго очекиваног кружног тока у Лазаревцу као и пешачко – бициклистичку пасарелу у близини језера Очага.

Момировић је казао да се у Србији деценијама отпадне воде избацују у природу што, како је указао, представља потенцијалну еколошку бомбу: „Све отпадне воде избацујемо у природу, а онда из природе узимамо пијаћу воду јер сматрамо да природа има снагу да пречисти све отпадне воде, а то у условима велике потрошње ствара проблем за нас и будуће генерације“.

Нагласио је да је на иницијативу председника Србије Александра Вучића, Влада решена да у наредних пет година потпуно промени комуналну инфраструктуру Србије и да буде значајно чистија.

Момировић је после састанка с руководством општине рекао да је Влада Србије донела закључак о изградњи кружног тока и најавио да ће радови почети крајем лета или почетком јесени, а до тада, како је нагласио, треба завршити све законске процедуре око пројектовања.

Он је казао да је упознат са проблемом круззног тока у близини језера Очага и ризицима за безбедност у саобраћају, посебно у летњем периоду када је појачан саобраћај у том делу Лазаревца.

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић је рекао да је са министром Момировићем разговарао о учешћу општине у пројекту „Чиста Србија“ и додао да је та општина аплицирала са неколико пројеката међу којима су изградња два постројења за прераду отпадних вода, 75 километара канализационе мреже уз девет километара главног фекалног колектора који пролази кроз централно градско језгро.

,,Захваљујући политици Владе Србије и ресорног министарства, у ова тешка времена држава је успела да обезбеди новац за овако значајан пројекат“, рекао је Стевић.

Додао је да ће Општина у наредних 15 дана расписати јавну набавку за грађевиснку дозволу и извођење радова на пројекту изградње кружног тока и пешачко – бициклистичке пасареле на језеру Очага.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI