Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија јака и стабилна, да су робне резерве попуњене те да имамо довољно пољопривредних производа, чак и за помоћ државама у региону.

„Имамо свега довољно. Грађани треба да знају да у резервама имамо 800.000 тона пшенице, милион тона кукуруза, да је засејано чак 620.000 хектара пшенице и скоро милион хектара кукуруза“, истакао је он гостујући на Хепи телевизији.

Навео је да је држава обезбедила и нафтне деривате, како би сва складишта била попуњена, саопштило је Министарство финансија.

„Реч је о 20.000 тона нафте, 18.600 тона бензина, 7.000 тона мазута, 42.500 тоне евро дизела“, рекао је Мали.

Истакао је да Србија на рачуну тренутно има 152 милијарде динара и да нема проблем са финансијама као и да све плаћа и набавља на време.

Напоменуо је да многе земље у Европи сада имају доста проблема због несташица брашна, уља и других прехрамбених производа.

„Са овом кризом, показујемо стабилност јавних финансија и одговорну политику коју води председник Вучић. Ми смо мала земља, али економски јака. Имамо све, од пшенице, кукуруза, уља, размишљали смо и шта немамо, па смо кренули на време да набављамо“, навео је Мали.

Подсетио је да су када је почела глобална криза, замрзнуте цене основних животних намирница.

„За сада је одлука да те цене остану замрзнуте до краја априла. Ако буде потребно, ту одлуку ћемо продужити. Ако замрзнемо цене, штитимо грађане, а највећи терет кризе држава преузима на себе“, рекао је Мали.

Напоменуо је да је у тешким временима најважнија политика помирења, мира, стабилности и јединства.

„Наш председник смирује страсти, шта год да је проблем, ми ћемо решити, али кроз мир, стабилност и сарадњу. Има много неодговорних изјава у региону, али ми ћемо се увек борити за мир и стабилност“, нагласио је министар финансија.

Осврнуо се на нову помоћ за младе од 100 евра, која ће бити исплаћена у јуну и навео да су млади будућност Србије.

Додао је да се за помоћ од 100 евра ове године пријавило око 1,1 милион младих, те да не треба поново да се пријављују, јер ће им помоћ бити исплаћена аутоматски.

„Могу да се пријаве они млади од 16 до 29 година који се нису пријавили или који су стекли услов за пријаву, која ће трајати од 15. до 31. маја. Пријављивање је организовано на исти начин као и раније, преко портала Управе за трезор“, рекао је Мали и навео да ће нових 100 евра бити исплаћено 1, 2. и 3. јуна.

Подсетио је да је држава за три пакета помоћи издвојила 8,8 милијарди евра, што чини 18,2 одсто нашег БДП-а.

Мали је навео да се припрема нови систем фискализације као важан реформски процес, те да смо тренутно у транзиционом периоду који ће трајати до краја априла.

„Од 1. маја, сви који су обвезници фискализације, мораће да буду у новом систему. То је вишеструко значајно за све, јер тиме сузбијамо сиву економију и нелојалну конкуренцију“, рекао је Мали.

Навео је да се до сада за нови систем пријавило више од 130.000 обвезника и да је у току пријава за субвенције, којима се од државе добија 100 евра по фискалном уређају и још 100 евра по локацији.

Истакао је да је Србија кумулативно у последње две године остварила највишу стопу раста БДП-а у Европи и да не само што смо најбрже растућа економија у Европи, прошле године смо имали 3,9 милијарди евра страних директних инвестиција, више него 2019. године.

Према његовим речима, ниједна компанија није одустала од инвестиција, а оне значе нова радна места.

„Мења се структура инвеститора, они не траже више јефтину радну снагу, плате расту. Тако је у децембру прошле године просечна плата била 635 евра, док је 2012. године износила 331 евро. Ако добијемо поверење грађана, радићемо на томе да 2026. године просечна плата буде 1.000, а просечна пензија 500 евра“, истакао је министар финансија.

Навео је да је политика садашње власти у Србији, политика улагања у грађане и да је током пандемије и свих криза држава плаћала све у дан и у динар и да ниједан пројекат није стао.

„Осврнуо се и на коментаре усмерене против пројекта „Београд на води“ и навео да је на месту где је сада ово насеље било гробље бродова, односно 57 бродова и тоне смећа.

„Од најружнијег и најзапуштенијег дела Београда направили смо највеће градилиште у Европи, где сваког дана ради 2.200 радника“, рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг