Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је, на састанку са Удружењем нафтних компанија Србије (УНКС), да је држава обезбедила довољне количине свих енергената за наше тржиште.

Током јучерашњег разговора о актуелној ситуацији на тржишту нафте и нафтних деривата у Србији и обезбеђивању сигурности снабдевања горивом свих купаца, између осталог, предложено је да се у тренутним околностима размотре и другачији механизми за усклађивање разлике између велепродајне и малопродајне цене горива, наводи се у саопштењу кабинета потпредседнице владе.

Како се наводи, ти механизми би уважили и платежну способност грађана и омогућили стабилно функционисање нафтних компанија, а све у циљу да се обезбеди уредно снабдевање тржишта.

Михајловићева је истакла да је главни задатак државе да се обезбеди сигурност снабдевања нафтом и нафтним дериватима и да је у том смислу обезбедила довољне количине свих енергената за наше тржиште.

Представници УНКС информисали су потпредседницу Владе и представнике Министарства о проблемима изазваним значајним променама на тржишту нафте и нафтних деривата у претходних неколико дана, који доводи до губитака у нафтном сектору и проблема у снабдевености на једном броју бензинских станица, посебно мањих, пише у саопштењу.

О енергетској ефикасности: Србија може још боље

Михајловићева је, поводом Светског дана енергетске ефикасности – 5. марта, рекла да је повећање енергетске ефикасности приоритет у енергетској политици, јер за енергетску безбедност Србије ова област има једнак значај као и градња нових енергетских капацитета.

„Држава која жели да се развија и приближава по економској снази и квалитету живота развијеним европским земљама, не сме да дозволи себи да троши два, три или четири пута више енергије за стварање јединице БДП него државе које су чланице ЕУ, као што је данас случај са Србијом. Добра вест је да нису неопходне деценије да видимо велики напредак уз јасне циљеве, укључивање грађана и локалних самоуправа, и повећање инвестиција“, навела је Михајловићева у саопштењу.

Те предуслове смо, како је истакла, највећим делом и обезбедили, тако што смо донели нови Закон о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије, покренули Национални програм енергетске санације домаћинстава и стамбених заједница, а кроз Интегрисани национални план за климу и енергетику, утврдићемо и циљеве у овој области најпре до 2030, а затим и до 2050. године.

Михајловићева каже да је за енергетску ефикасност у домаћинствима и стамбеним зградама планирано око 250 милиона евра у овој години – за замену прозора и врата, постављање соларних панела, термичку изолацију зидова и кровова, замену котлова.

Навела је да вредност пројеката повећања енергетске ефикасности у јавним установама, школама, вртићима, болницама, топланама и топловодима за централно грејање је око 600 милиона евра.

„Рационална употреба енергије и повећање енергетске ефикасности важно је и због здраве животне средине и борбе против климатских промена. Прошлогодишњи јавни позив за замену столарије обухватио је око 5.000 домаћинстава у 67 градова и општина, а очекујемо да у новом програму, који ће обухватити 151 локалну самоуправу, учествује око 40.000 домаћинстава. Енергетска транзиција је питање свих нас, а грађани су великим одзивом и учешћем у националном програму показали да желе да буду активни учесници овог процеса, из којег треба да као земља изађемо енергетски безбеднији, са снажном и одрживом економијом и здравом животном средином“, рекла је Михајловићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг