Горњи Милановац – Ниска откупна цена можда је ове године издала произвођаче кромпира у селима подно планине Сувобор, али квалитет и величина ипак нису. Светозар Папић из баште је извадио кртолу тежу од килограм и по, што се десило први пут за неколико деценија колико се бави узгојом овог поврћа.

„Овогодишњи плодови скоро десет пута су већи од оних претходних година. Стављали смо на вагу и мерили тачно 1, 835 грама. Цена која се креће од 15 до 17 динара по килограму, није баш најсјајнија, али успели смо некако да нађемо добру рачуницу. Имамо већ обезбеђено тржиште на које пласирамо нашу робу, као и своје превозно возило, на тај начин успели смо да уклопимо трошкове и зараду. Радници су стигли са југа Србије, тако да су и они ове године зарадили у нашој њиви“, рекао је Светозар за РИНУ.

Вађење кромпира у пуном јеку, фото: РИНА

Слична ситуација је и на осталим имањима у горњомилановачком селу Теочин. Код браће Радоње и Драгише Козодера на 15 хектара, родио је кромпир одличног квалитета, али и изузетне величине.

„Ове године имамо преко 20 вагона. Рекордни је принос. Нешто дајемо на велико, нешто продајемо на пијаци. Гајимо доста сорти од аризоне, колумба, рудолфа све америчке сорте, али ипак наш дезире је најбоља. Здрав, добар кромпир може да се подгреје и други дан и не мења се, ове друге су више индустријске”, каже Радоња.

Велике површине под кртолом Козодери не могу сами да обрађују, тако да већ 12 година им долазе радници из Сурдулице из села Јелашница у испомоћ. Иако је ова варош позната по чувеним сурдуличким трубачима, ови вредни људи надниче целу сезону у сувоборском крају, од малине до кромпира.

ТопПрес /РИНА, ГЗС