Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је правилник којим прописује врсте подстицаја програмима за унапређење конкурентности у сфери управљања ризицима кроз премију осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња.

Правилник прописује и услове, начине остваривања права на подстицаје, образац захтева за остваривање права на подстицаје, као и максималне износе по појединој врсти подстицаја и кориснику.

Према том документу објављеном у Службеном гласнику 30. јуна, максимални подстицаји државе за пољопривреднике износиће између 100.000 и два милиона динара, пренела је Нова економија.

Најмањи максимални износи подстицаја планирани су за осигурање ратарских култура ићи ће до 100.000 динара.

Нешто више новца, 500.000 динара, моћи ће да се добије за осигурање повртарских култура, као и за расаднике и/или младе вишегодишње засаде пре стизања рода.

Максимално милион динара биће обезбеђено за осигурање воћарских култура, винове лозе и хмеља, док ће за осигурање животиња тај износ ићи до 2.000.000 динара.

Истиче се да је највиши укупни износ подстицаја који корисник може да добије у току годину дана 2,5 милиона динара.

Министарство надлежно за послове пољопривреде, односно Управа за аграрна плаћања, расписује јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за управљање ризицима, кроз премију осигурања које се објављује на огласној табли Управе и њеној званичној интернет страници .

Наводи се и то да у Правилнику пише како се подстицаји утврђују у процентуалном износу од вредности плаћене премије осигурања, умањене за износ пореза на премију неживотног осигурања.

То је у складу са законом, којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, као и посебним прописом, којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

ТопПрес/ Извор: Танјуг