Недимовић: Топола је срце Србије у воћарству и виноградарству; Пајић: Улагања у пољопривреду су повећана, биће их и више

Недимовић: Топола је срце Србије у воћарству и виноградарству; Пајић: Улагања у пољопривреду су повећана, биће их и више

Топола – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас новоизграђену хладњачу „Терра Оптима“ у Крћевцу. Он је том приликом рекао да је Топола срце Србије у воћарству и виноградарству, држава је препознала могућности овог краја па је у потпуности аутоматизован радарски центар на Букуљи.

„Развили смо радарски центар Букуља са 49 противградних станица на простору који покрива овај центар. Овде директно на простору Тополе имамо десет таквих станица, ми овим радарским центром покривамо шири простор и потпуно смо га аутоматизовали. Отишли смо и корак даље на простору Тополе радимо систем за наводњавање, за три села Блазнава, Пласковац и Винча, држава је одвојила око пет милиона еура да се наводњава 300 хектара засада. Када имате систем за наводњавање, противградну заштиту , субвенције ја не знам више шта држава да уради“, изјавио је министар Недимовић.

Он је нагласио да ће из буџета државе, ове године бити исплаћено око 300 милиона евра субвенција , за опрему, механизацију, системе за наводњавање као и за директна плаћања.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, фото: ТопПрес

„Током марта ћемо исплатити око 65 милиона динара за пољопривреднике који су власници земље, прошле године смо исплатили око  11,5 милијарди динара за тракторе, системе за наводњавање, машине, анти фрос системе, квадове који су у употреби за сеоски туризам“, казао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Према речима Давида Пајића  шефа кабинета председника општине  Топола, ове године су значајно повећана улагања у пољопривреду. Он наглашава да су поднети захтеви за пројекте из области руралног туризма, чиме  би се уколико се реализују, ојачала ова област у пољопривреди Тополе.

„Топола је пољопривредна општина базира се на производњи воћа, наш план је да се од Тополе направи мала српска Тоскана. Верујем да је ова хладњача први корак ка томе, држава је ту да помогне, млади не треба да одлазе одавде већ радом и трудом да постигну више. Улагања у пољопривреду су повећана  за неких 20 процената више него што је до сада било, ја се надам да ће годинама бити све више, у складу са нашим буџетом. Топола на локалном нивоу даје субвенције што се тиче сеоског туризма, тренутно немамо од државе помоћ али смо поднели захтеве за неке пројекте па се надам да ће се подићи и то на виши ниво“, рекао је Давид Пајић.

Давид Пајић, шеф кабинета председника општине Топола, фото: ТопПрес

Он је мишљења да је проблем у аграру што се масовно извози сировина, наглашава да, уколико би се пољопривредници окренули преради у финални производ зарада би била далеко већа.

ТопПрес

 

KOMENTARI