Фото: ГЗС

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је  са руководством „Електродистрибуције Србије“ (ЕДС) о тренутној ситуацији, плановима, инвестицијама у нову електроенергетску мрежу и модернизацију и доградњу постојеће мреже, потраживањима ЕДС-а и смањењу губитака на мрежи, саопштило је Министарство.

„Улагање у нисконапонску мрежу је неопходно како би се повећала поузданост снабдевања електричном енергијом на територији целе Србије. Министарство подржава све инвестиционе планове ЕДС-а, посебно када је реч о модернизацији система и смањењу губитака. Потребан нам је заједнички, дугорочни план инвестиција и држава ће помоћи у реализацији свих пројеката који су у вези са одржавањем постојећих и изградњом нових електроенергетских објеката“, рекла је Михајловићева.

Током састанка је разговарано о спровођењу пројекта паметних бројила и аутоматизацији средњенапонске дистрибутивне мреже, која треба да смањи укупне губите на мрежи.

Директор ЕДС-а Бојан Атлагић изнео је финансијску ситуацију, потраживања која „Електродистрибуција Србије“ има према ЕПС-у и представио планове за одржавање мреже, навело је Министарство.

Додаје се да је Атлагић том приликом нагласио да је потребна модернизације опреме за одржавање електродистрибутивне мреже.

ТопПрес/ Извор: Танјуг