Нови закон о легализацији у припреми: Сви објекти изграђени до 2015. године аутоматски се уписују у катастар

Нови закон о легализацији у припреми: Сви објекти изграђени до 2015. године аутоматски се уписују у катастар

Нови закон о легализацији, који је у припреми, требало би да коначно реши проблем чак „два милиона“ бесправних објеката, пишу Новости.

Најважнији је да ће из процеса озакоњења бити избачени услови који су досад највише компликовали процедуру. То су, како „Новости“ незванично сазнају, прескупи пројекти изведеног стања и дефинисање минимума решених имовинских права.

Уколико овај покушај успе, сви ће бити на добитку. Грађани ће добити већу вредност квадрата, моћи ће њима да тргују, а бруто друштвени производ ће порасти за седам одсто.

Најважнија ставка је да се новим законом сви објекти изграђени до 2015. године аутоматски упишу у катастар, али још није прецизирано колике ће бити таксе за власнике некретнина и хоће ли сви добити потпуно чисте папире.

Ипак, тражи се модел у којем ће бити испуњен минимум урбанистичких услова неопходних да се избегне урбанистички хаос.

Писци нових прописа, према нашим сазнањима, посебно ће водити рачуна да институције које су кочиле претходне законе буду, ако је могуће, потпуно избачене из одлучивања. То се односи и на могућност да поједини чиновници захтевају услуге или траже мито од подносилаца захтева.

Када је правни основ у питању, најлакше ће до уписа у катастар ући људи који су градили на земљи која је уписана на њихова имена.

Како „Новости“ сазнају, биће разрађени модели како ће права остваривати они који су градили на државном или на земљишту које је у власништву неког другог лица. У суштини, за легализацију ће бити потребан оверен уговор о власништву над земљиштем.

Вучић: Намера – пуна и јефтина легализација

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да постоји намера да се спроведе пуна и јефтина легализација око 2,5 милиона бесправних објеката, али и да ће око 10 одсто њих морати да буде уклоњено, јер не могу да се легализују.

На питање новинара да ли ће се декретом решити легализација и да ли је је катастратска легализација модел по којем се ставља тачка на тај проблем, Вучић је рекао да се припрема легализација и да ће се тек видети на који начин ће држава покушати једном заувек да реши тај проблем.

Додао је да ту има доста проблема и да је у претходних пет година легализовано око 250.000 објекта, што ужасно мали број, али и највећи успех до сада.

„Желимо пуну и јефтину легализацију, да људи плаћају порез на имовину, нама нису потребни једнократни и брзи приходи, не желимо да то буде извор корупције за локалне функционере. Желимо да имамо пријављене објекте и да скочи цена тим објектима и да имају користи њихови власници. Ипак, постоји 10 одсто објекта које није могуће легализовати и који ће морати да буду уклоњени“, навео је Вучић.

Каже да ће држава моћи да наплати много више пореза када ти објекти буду пријављени.

„Од 2,5 милиона објеката, да имате два милиона милиона новопријављених објекта, то је огроман успех уз исту висину пореза“, додао је Вучић.

Истакао је да ће грађани имати велику корист јер ће моћи да праве нормалне купородајне уговоре за своје објекте и неће имати никакав проблем са државом.

„Има много проблема у структури система, како да се то изведе, али верујем да ћемо успети то да урадимо“, додао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Новости