foto-tanjugfoto-tanjug

Питање животне средине је питање културе и важно је гајити навике које ће обезбедити бољи свет за будуће генерације – изјавио је данас министар Горан Триван, Светског дана заштите животне средине.

Тај дан се од 1974. године обележава 5. јуна, и тим поводом је Министарство заштите животне средине, коме је Триван на челу, организовало свечаност у Ботаничкој башти.

Триван је додао да Србији не недостаје памети и идеја, али да често има превише сујете која спречава договор и тимски рад.

– Нема више разлога да се ћути, морамо да причамо о отпаду, шумама, води… тиме треба се бавимо, јер до сада нико није. Нема више ћутања, само рад – рекао је министар и додао да је пошумљавање најефикаснији и најјефтинији начин да се реши проблем прилагођавања на климатске промене које су стварност коју живимо.

Триван наводи да ће се министарство на чијем се челу налази борити да не буде изградње хидроцентрала и мини хидроцентрала међу заштићеним добрима, да се смањи употреба пластике, да се настави са отклањањем опасног отпада..

– Употреба пластике мора да престане и ми смо на том путу. Први дан наплате кеса било је 50 одсто мање употребе пласитчних кеса које се не рециклирају. Имали смо велику подршку од тужилаштва и БИА за откривање и отклањање опасног отпада, важно је да радимо као тим – рекао је Триван.

Министар је најавио да је у будућности план да се отворе питања бриге о ваздуху, питање буке у урбаним срединама, заштићена добра, градње у националним парковима…

Пројект координатор Програма Уједињених нација за заштиту животне средине у Србији УНЕП Александра Ссиљић Томић навела је да је Светски дан животне средине први пут обележен 1974. године, а да се данас обележава у више од 100 земаља.

– Тема овог дана за 2018. годину је победити загађење пластиком, то је највећи изазов садашњице. Не да се пластика потпуно избаци, већ да се не користи ако не може да се рециклира – навела је она и истакла да се дневно у Србији искористи седам милиона пластичних кеса.

Амбасадорка Индије у Србији Нариндер Ццаухан каже да је Индија окренута поштовању природе и животиња и да је то на неки начин стил живота.

Она је навела да се у Индији оформио велики покрет против коришћења пластике, те да се као алтернатива нуде торбе од памука.

У оквиру данашњег програма додељене су и награде компанијама и организацијама које су допринеле заштити животне средине, међу добитницима су Безбедносно-информативна агенција, компанија Делез Србија, УНЕП, планински клуб Камена гора…

Директорка корпоративних комуникација и одрживог пословања компаније Делез Србија Мирјана Јовашевић рекла је да та компанија континуирано спроводи активности којима жели да утиче на стварање здравије и чистије планете, од рециклаже отпада, преко смањења емисије ЦО2 до стратешког управљања вишковима хране.

– Баш са намером да допринесемо смањењу загађења околине, покренули смо и пројекат наплате пластичних кеса и при резултати су веома охрабрујући, јер се њихова потрошња преполовила – навела је Јовашевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг