foto-profimediafoto-profimedia

Београд – Нацрт закона о евиденцији стварних власника, који је недавно усвојила Влада Србије, предвиђа да се до краја јануара следеће године формира регистар особа које су прави власници најмање 25 одсто предузећа, пишу данашње „Вечерње новости“.

Како наводе, циљ уписа грађана који стоје иза компанија је спречавање прања новца и финансирање тероризма.

Према Нацрту закона о евиденцији стварних власника, иза сваке фирме, задруге, страних представништава, фондација, задужбина и установа, мора да стоји име.

Како објашњавају „Новости“, када он ступи на снагу, што ће бити осам дана по усвајању, фирме ће имати рок од 30 дана да одреде ко им је стварни власник.

Податке ће, додаје лист, послати Агенцији за привредне регистре, која је дужна да регистар установи до краја јануара следеће године.

„Новости“ истичу, позивајући се на податке АПР из марта 2018. године, да ће обавезу уписа имати 170.000 регистрованих субјеката, међу којима је и 28.168 предузећа, којима су власници или сувласници страна правна лица и појединци.

Основни циљ закона је унапређење постојећег система откривања и спречавања прања новца и финансирања тероризма, напомиње лист.

Према наводима надлежних, које „Новости“ не именују, постојећи механизам размене података показао се у пракси недовољно ефикасним.

Тренутно су, указује лист, највећи проблеми брзина прибављања података и њихова веродостојност.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Вечерње новости