foto- profimediafoto- profimedia

Сок од белог багрема – идеалан и здрав напитак за вашу породицу и драге госте!

Сезона белог багрема је почела, а док је ово чудесно и миришљаво дрво у цвату, идеална је прилика да пробате изврстан и здрав напитак непоновљивог укуса какав може имати једино багрем.

Бели миришљави цветови излучују много нектара, а укусни су и као сок, чај, у салатама или поховани. Садрже пуно витамина Ц, етерична уља, смоле, флавонски глигозид, акацин.

Мада се од багрема може правити сируп на исти начин као и од цветова зове, ми вам предлажемо да пробате и свежи сок од багрема у коме остају очувана сва хранљива и лековита својства ове биљке.

Поступак је следећи: Цветови багрема најпре се беру док се још отварају, јер су тада најбогатији здравим састојцима. Убране гроздове ређајте у стаклене тегле, док се не напуне. Прокувајте воду и оставите да се охлади, а затим напуните тегле водом, у сваку додајте сок од једног лимуна, поклопите и оставите да одстоји 24 сата.

Након тога сок процедите и додајте меда таман толико да сок буде мало јаче сладак, јер се пре служења разблажује са водом у размери 1:1. Од сваке тегле добићете око пола литре чистог сока, што значи да приликом мешања са водом добијате 1 литар сока по тегли. Сок треба пити одмах, а до употребе га чувајте у фрижидеру, највише неколико недеља.

ТопПрес/ Извор: detinjarije.com