Рудник – Посао дрвосече није ни мало лак, сваки одлазак у шуму за ове људе представља ризик, јер никад се не зна где ће дрво да падне. Међутим, у једном делу шуме између села Војковци и планине Рудник никада се није десило ништа лоше, а овдашњи мештани имају и објашњење зашто.

„Овде је шума која се простире на око сто хектара и нема у близини куће сигурно шест километара, има само путева којима пролазимо да превеземо дрва. У сред шуме налазе се два споменика на којима је само крст урезан, који су вероватно још из времена Турака, и један мали споменик који је прекрило лишће. Ту су по причама старијих мештана земни остатци Стојана и Стојанке и њиховог детета, који су према нашим претпоставкама негде у близини и живели. Сваки пут када прођемо поред тих споменика ми се зауставимо и проверимо да ли је све у реду јер постоји веровање да нас они штите“, причају дрвосече и додају да се никада у овом делу шуме није десила никаква повреда или незгода.

Иако не смеју да пале свеће мајстори за дрво су изрезали од дрвета мало обележје налик фењеру, такође су оградили прушћем и моткама плац око споменика.

„Потез шуме где су споменици назван је Стојановци, по њима. Око споменика и непосредно у близини нема дрвећа, нити растиња као што га има мало даље. Тај део где су споменици је чист као да неко свакога дана долази и одржава, расте само трава коју у јесен прекрије лишће“, кажу они.

ТопПрес