foto-tanjugfoto-tanjug

Министар заштите животне средине Горан Триван наводи да ће Србија, када се процени да је то потребно, забранити употребу танких пластичних кеса.

Горан Триван је, одговарајући на питања новинара у вези са потрошњом пластичних кеса, и мерама за смањење те потрошње, рекао да по постојећим подацима једна особа годишње потроши око 300 кеса.

„То је премного. Да је то тако имамо прилику да видимо на нашим улицама рекама, дрвећу…“, навео је Триван и додао да су месецима уназад разговарали са неколико представника трговинских кућа.

Он је позвао све трговинске куће и ланце да почну да наплаћују пластичне кесе које су неразградиве.

„Сложили смо се око тога да треба о томе размишљати. За сада не примењујемо никакве административне мере. Ми можемо да их применимо, спреман сам да их применимо, али ми се чини да је ово добар почетак – да дамо препоруку“, прецизирао је министар.

Како је рекао, већ има ефекта и у првом дану, тамо где је почела да се примењује наплата, потрошња пластичних кеса је пала за половину.

Додао је да ће увек ићи прво на договор, препоруку, без обзира која је тематика у питању, а онда у зависности од резултата и евентуално применити мере које су на располагању држави.

„Први податак је одличан, видећемо да ли ће тако и бити настављено“, истакао је Триван.

Како је рекао, волео би да се потпуно избаци коришћење пластичних кеса из употребе и додао да не види разлог да буде другачије.

Напоменуо је да постоји Директива ЕУ о пластици коју можемо да применимо и „згодно је дошла као могућност“ да пратећи те стандарде доносимо и своје прописе у складу са њима.

Триван каже и да ће се кесе и даље производити, али од биоразградивих материјала.

На питање шта је са другом пластичном амбалажом, министар је рекао да се разговара са удружењима која окупљају оператере том пластичном масом.

Видећемо шта они кажу, а ми сматрамо да се и то треба свести на потребну меру, да се или смањи потрошња или да се рециклира на ефектнији начин.

Како је рекао, могу се очекивати до краја године неки предлози како ће то изгледати „а у сваком случају ништа више неће бити исто“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг