Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Будите опрезни док берете печурке јер у шуми вребају заводнице
Вести

Будите опрезни док берете печурке јер у шуми вребају заводнице

34

Горњи Милановац – У сувоборским селима многи мештани се радују кишним данима, јер како се каже “ништа не рађа као печурке после кише” .

Здраве и храњиве оне су радо виђене на многим трпезама, али ипак има оних које се беру и нажалост пробају и једу – само једном!

Отровнице и јестиве оечурке расру једне поред других, фото: РИНА

Бошко Миловановић каже да у Прањанима нема непознаница. Сви добро знају које се то печурке заобилазе, а које стављају у корпу.

“Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта”, каже Бошко.

Бошко Миловановић зна шта бере, фото: РИНА

Међутим, оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице. Биолог Душко Брковић открива тајну коју треба да знате.

“Лисичарке се појављују директно на тлу, а заводнице мање више у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју”, рекао је за РИНУ Брковић.

др Душко Брковић, фото: РИНА

Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам саветује опрез.

“Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами”, наглашава Душко.

Ако крећете у бербу печурака крените са неким искуснијим, фото: РИНА

Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама!

ТопПрес/ РИНА

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup