Горњи Милановац – У сувоборским селима многи мештани се радују кишним данима, јер како се каже “ништа не рађа као печурке после кише” .
Здраве и храњиве оне су радо виђене на многим трпезама, али ипак има оних које се беру и нажалост пробају и једу – само једном!
Бошко Миловановић каже да у Прањанима нема непознаница. Сви добро знају које се то печурке заобилазе, а које стављају у корпу.
“Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта”, каже Бошко.
Међутим, оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице. Биолог Душко Брковић открива тајну коју треба да знате.
“Лисичарке се појављују директно на тлу, а заводнице мање више у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју”, рекао је за РИНУ Брковић.
Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам саветује опрез.
“Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами”, наглашава Душко.
Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама!
ТопПрес/ РИНА