Министар финансија Синиша Мали саопштио је вечерас да је први пут пређена цифра од 10 милиона издатих фискалних рачуна са QR кодом на новом систему е-фискализације.

„Издато је укупно 10.065.943 фискалних рачуна, који су аутоматски, у реалном времену, ушли у систем Пореске управе. Осим што Пореска управа има бољи увид у то шта се дешава на терену, и грађани могу да провере да ли су рачуни исправни, тако што ће скенирати QR код и на тај начин помоћи држави у борби против сиве економије. Подсећамо да је нови модел у Републици Србији обавезан од 1. маја 2022. године“, објавио је Мали на Инстаграм налогу.

Захваљујући новом систему, сузбија се нелојална конкуренција, олакшава пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида се непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент, нагласио је он.

Како је додао, укида се трошак фискализације/дефискализације каса, годишњих сервиса фискалних уређаја, нестаје трошак куповине и складиштења такозваних контролних трака, укида се претплата код мобилних провајдера за GPRS.

„Електронска фискализација је кључан пројекат за увођење реда у наш фискални систем, на коме су Министарство финансија и Пореска управа много радили у протекле две године. Још једном захваљујемо свим обвезницима који су показали одговорност и у законском року прешли на нови модел.

Захваљујући буџетским приходима ми градимо путеве, болнице, школе, научно-технолошке паркове, помажемо привреди и грађанима у време кризе, и зато је било важно да уведемо ред у овај систем и да идемо у корак са развијеним земљама“, навео је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг