Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом о економској ситуацији у Србији и Европи, буџету за 2023. годину, као и о сарадњи на заједничким пројектима, и истакао да је Србија остала економски стабилна упркос кризи која траје већ неколико година.

Мали је казао и да ће буџет за наредну годину бити развојан, уравнотежен и социјално оријентисан, са елементима предострожности за кризна реаговања.

Како је рекао, наставља се са инвестицијама у инфраструктуру и са капиталним пројектима, који даље подстичу раст БДП-а, саопштило је министарство.

Он је додао да Србија остаје посвећена структурним реформама, што је важан део новог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), као и да је у том смислу најважнија реформа енергетског сектора.

Он је додао и да су са ММФ договорена нова фискална правила, која су део измена Закона о буџетском систему, а који ће се у децембру наћи пред посланицима.

Жиофре је подсетио да је ЕУ издвојила 165 милиона евра за Србију како би превазишла енергетску кризу, а министар Мали је на томе захвалио и истакао да је тај новац у буџету за наредну годину. То је, како је Жиофре рекао, део пакета енергетске подршке за Западни Балкан.

Он је захвалио Министарству финансија на сарадњи на заједничким пројектима, и посебно истакао пројекат изградње интерконектора са Бугарском, који ће бити завршен крајем 2023. године.

Мали је рекао да је тај пројекат посебно важан због диверзификације извора и праваца снабдевања природним гасом и захвалио ЕУ на подршци.

Саговорници су се сагласили да ће и у наредном периоду предано радити на заједничким пројектима, који су суштински важни за бољи квалитет живота.

ТопПрес/ Извор: Танјуг